Tontti tuli ostettua keväällä ja nyt ollaan eletty hiljaiseloa rakentamisen suhteen. Tai hiljaiseloa sosiaalisessa mediassa ja blogissa, pinnan alla on kyllä tapahtunut paljonkin.
Tontimme sijaitsee uudella kaava-alueella, jonka johdosta emme ole päässeet tekemään vielä mitään konkreettista itse tontille. Kaupunki on rakentanut alueelle katuja ja kunnallistekniikkaa ja me pääsemme huseeraamaan vasta heidän poistuttua alueelta.

Olemme kuitenkin käyttäneet ajan hyödyksi ja kilpailuttaneet talotoimittajia, sekä yrittäneet ymmärtää mistä koko hommassa on kyse. Uusina talonrakentajina on noin tuhat ja yksi selvitettävää asiaa, joihin ei vastauksia löydykään ihan helposti tai suoraan mistään. Olen kuluttanut valehtelematta kymmeniä tunteja internetin syövereissä yrittäen päästä selville mistä edes pitäisi päästä selville..
Raksablogeja on vaikka millä mitalla ja olenkin kolunnut niistä about jokaisen läpi etsien ideoita ja ihan käytännön tietoa, kaiken muun mahdollisen materiaalin lisäksi. Silti tieto tuntui hajanaiselta, joten iskempä minäkin lusikkani soppaan ja koitan mahdollisimman selkokielellä selvittää mitä tässä oikein tapahtuu.

Lähdetään ihan alusta, eli tontista, Kuten aikaisemmin kerroin olimme jo melkein vuoden etsineet itsellemme omakotitaloa tai rivitalonpätkää. Aloimme pyöritellä rakentamisen mahdollisuutta, kun teimme laskelmia ja mieleistä ei ollut löytynyt millään. Turun seudulla pyöritään kokonaiskustannuksiltaan melkein samoissa hinnoissa riippumatta siitä, ostatko uudehkon talon, vanhan remontoitavan vai rakennatko kokonaan uuden. Varsinkaan kun meillä vasara harvemmin osuu naulaan ja sahalla saadaan enemmän vahinkoa kuin tulosta aikaan. (Toim. huom. perustuu täysin meidän omiin laskelmiin ja olettamuksiin, ei minkäänlaiseen faktatietoon).
Kriteerit koko touhulle oli yhdessä tasossa oleva asunto (koska MS) niin lähellä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä, ettemme tarvitse toista autoa. Tällä hetkellä minun työmatka kestää huimat 6 minuuttia pyörällä ja Kimmon peräti 10. Emme olleet missään nimessä valmiita venyttämän työmatkoihin kulutettavaa aikaa yli 20 minuutin per suunta. Tontti löytyi lopulta kilometrin päästä nykyisestä kodistamme ja täytti kriteerit tältä osin. Kun tontin koko ja hintakin oli mukiinmenevät, niin hakupaperit laitettiin eteenpäin.

Meidän tapauksessa tontit jaettiin arpomalla. Eli jos samaa tonttia haki useampi ostaja, arpa ratkaisi kuka tontin saa. Minkäänlaista tarjouskauppaa ei käyty. Haimme yhteensä neljää tonttia, mutta oikeasti halusimme vain tämän yhden. Onnetar oli tällä kertaa suosiollinen ja saimme juuri sen, minkä halusimmekin! Meidän mielestä alueen paras tontti 😀 Rajanaapureita meillä on vain yksi, muuten tontti rajautuu viher/puistoalueeseen. Sen lisäksi takapihalle paistaa koko päivän aurinko aina iltamyöhäiseen, mikä on minusta ihanaa.
Kun tontti oli ostettu, oli aika alkaa miettiä taloa. Kirjoitan myöhemmin meidän pohjasta ja itse talosta, mutta jo hyvin alkuvaiheessa tulee monia asioita mietittäväksi. Kuten tuleva lämmitysmuoto. Kulutin tunteja ja tunteja selvittäen, mitä eri lämmitysmuodot tarkoittaa, mitä ne maksaa ja mikä sopisi meidän taloon. Poistoilmalämpöpumppu, maalämpö ja vesi-ilmapumppu kun ei lähtökohtaisesti sanonut minulle yhtään mitään. Koitin selvittää mitä tarkoittaa tuulettuva alapohja tai maanvarainen laatta, sekä rakentaako puu-, hirsi-, vai kivitalo. Pohdimme muuttovalmiin ja ”viittä vaille valmiin” toimituksen välillä.
Aloimme kilpailuttaa talotoimittajia minun suunnittelemalla pohjalla. Kertaalleen juttelin arkkitehdinkin kanssa, mutta lopulta päädyimme pitäytymään omassa suunnittelussa ja säästää senkin kustannuksen itse rakentamiseen. Kilpailutimme 8 talotoimittajaa ja voi pojat miten erilaisia nuo firmat olikaan keskenään asiakaspalvelussa, hinnassa ja toimitussisällössään.

Talopakettien vertailu on lähes mahdotonta. Esimerkkinä toimikoot kaksi tarjousta jotka saimme. Nämä oli hinnaltaan käytännössä samat, mutta toiseen sisältyi 8 metriä paalua (per paalu, ei yhteensä 😀 ), toiseen 10. Toimittajalla, jolla oli lyhyempi paalumäärä, oli sisustat lähtökohtaisesti paljon laadukkaammat kuin toisella ja paljon parempi asiakaspalvelu. Mutta paalumetrit maksaa, ehkä enemmän kuin materiaalien upgreidaus.
Yksi toimittaja ei koskaan ehtinyt edes lähettää meille tarjousta saati pohjakuvaa, kun jo ilmoitettin kilpailutuksen päättyneen (aikaa oli kuitenkin pari kuukautta). Eräs myyjä oli sangen agresiivinen ja pommitti viesteillä jatkuvasti. Kun lopulta ilmoitimme, ettemme päätyneet heihin en saanut mitään vastausta. Toinen myyjä oli meidän ehdoton suosikki, mutta tarjous oli niin hävytön, ettei se tullut kuulonkaan. Projektin kokonaishinta olisi ollut lähes 100 000€ enemmän, kuin mitä se nyt tulee olemaan!
Kaiken kaikkiaan rakennuttajan, eli meidän, on otettava julmetusti itse selvää asioista. Asioita ”unohtuu” mainita tai niitä ei selvitetä tarpeeksi. Me ajattelimme, että palkaamme vastaavan mestarin kun talotoimittaja on valittu. Tässä teimme virheen, nyt jos aloittaisin alusta se olisi ehdottomasti kaikkein ensimmäinen teko! Aivan turhaan hakkasimme päätä seinään kun rinnalla olisi voinut olla ammattilainen selventämässä asioita ja auttamassa kilpailutuksessa. Hyvän mestarin löytäminen on sitten taas oma asiansa ja puskaradiota kannattaa hyödyntää! Me kiersimme varmaan 25 talonäyttöä kevääna aikana ja kyselimme talojen omistajilta, jos he vaan olivat paikalla, suosituksia vastaavista mestareista 🙂

Talonäytöksissä suosittelen muutenkin käymään runsaasti! Ne auttavat hahmottamaan omia mieltymyksiä (meille ei ikinä hallimaista korkeaa ja kolkkoa tilaa) sekä tilojen kokoja (9m2 on pienempiin makkareihin ihan riittävä, varsinkin kun meille ei tule vaatekaappeja makuuhuoneisiin). Näytöksistä saa vinkkejä materiaalien valintaan ja ylipäänsä kuulee vähän eri toimittajista. Tosin, pakko mainita, että näitäkin oli moneen lähtöön. Yksi talo oli sisäpuolelta rakennettu niin huonosti, että olisin tiputtanut kyseisen talotoimittajan heti meidän listalta pois. Seinät halkeili, listat oli paukutettu miten sattui naulapyssyllä ja ilmalämpöpumpun sähköjohdot risteili keskellä seinää. Onneksi satuin kysymään millä valmiusasteella talo on toimitettu ja kävi ilmi, että rakennuttaja oli itse tehnyt kaikki sisäpinnat..
Nyt on kuitenkin talotoimittaja valittu, maaperätutkimus päästään tekemään piakkoin ja helmikuun paikkeilla rakentaminen lopulta alkaa! Lokakuun aikana laitetaan rakennuslupahakemus eteenpäin ja siihen mennessä pitäisi olla julkisivusuunnitelmat ja asemakartat tehtynä (ts. mihin kohtaan tonttia talo rakentuu). Olemme nyt jo pari viikkoa tuskailleet talon värin kanssa, mikään kun ei tunnu hyvältä.
Jos herää kysymyksiä tai siellä on muita rakentajia niin huikatkaa ihmeessä!
Terkuin
